Terug naar Dresscode

Dresscode SollicitatieSollicitaieMake no mistake, de eerste indruk wordt in een sollicitatiegesprek in de eerste 30 seconden gevormd. Dit is enkel gebaseerd op je voorkomen. Daarom is het van belang om te zorgen dat je bij binnenkomst al 1-0 voor staat. Er bestaat geen standaard outfit dat gepast is voor elk sollicitatiegesprek. Het belangrijkste aspect om de vraag "wat aan te trekken naar een sollicitatiegesprek?" te kunnen beantwoorden is: Wat wil je uitstralen? Hierbij is het van belang om rekening te houden met (i) de branche, (ii) het niveau en (iii) de persoon waarmee je het gesprek hebt. 

Branche

Solliciteer je op een functie in een creatieve branche, of juist een corporate branche? In het eerste geval kun je veel vrijer zijn in kleding- en kleurkeuze. In het laatste geval heb je een wat meer selecte keus: een strak pak, mooie blouse met manchetknopen en sierlijke pumps zouden hier goed staan. Tussen de creatieve en corporate branche zitten natuurlijk een hoop andere richtingen. Goede maatstaf is om te kijken wat mensen in deze branche normaal gesproken aanhebben. Gouden regel is altijd wel: beter overdressed dan underdressed. 

Niveau

Solliciteer je op een startersfunctie, of juist een management positie? Uiteraard ligt de standaard voor een management positie wat hoger. Echter, een echte carrièrevrouw kleedt zich altijd voor een hogere positie. Wat voor kleding dragen mensen in een gelijksoortige positie, en hoe kleedt je toekomstige baas zich? Vaak geeft de foto op LinkedIn wel een indicatie. 

Sollicitatiegesprek

Gesprekspartner

Het eerste gesprek kan met HR zijn. Het merendeel van de mensen die in HR werken zijn vrouwen. Dit is van belang! Je wil dat deze persoon jouw de baan/gesprek gunt. Een decolleté of iets te kort rokje is niet meer goed te praten. Wees hier dus van bewust. Dress bescheiden maar capabel. Accentuate your strong points! Schrijf nu 3 kernwoorden op wat je in het sollicitatiegesprek wil uitstralen!

Key aspecten om je uitstraling te reguleren zijn: (i) kleur van pak, blouse en accessoires en (ii) de vorm en fit van je kleding. Hieronder tref je een stappenplan om op basis van de door jou gekozen uitstralingswoorden een outfit te kiezen. 


STAP 1 - Kies je kleur pak

Wat belangrijk is om te onthouden is dat bepaalde kleuren bepaalde gevoelens oproepen. De kleur die je aanhebt, moet in jouw voordeel werken! Voor de kleur van het pak is het van belang om een neutrale kleur aan te houden. Kies hieronder de kleur met de omschrijving die het dichtst bij de gekozen drie kernwoorden komt. 


Zwart: leiderschap. Indien je al een voorgrond type bent, en je solliciteert voor een positie als assistent, moet je oppassen met deze kleur dat je je gesprekspartner niet overpowered / overschaduwd. Voor een management positie kan zwart een goede keus zijn aangezien leiderschapskwaliteiten dan als pluspunt kunnen worden opgevat.
Grijs: veiligheid, logica, analytisch maar ook saai. 
Bruin: comfortabel en vertrouwen, maar ook old-fashioned en simpelheid. Bruin is om de laatste 2 uitstralingen geen aanrader voor een sollicitatiegesprek (tenzij je deze kwaliteiten juist wil uitstralen).
Blauw: rust, gewichtigheid, vertrouwen en geloofwaardigheid. Uit onderzoek blijkt dat marine blauw de beste kleur is voor een pak bij een sollicitatiegesprek aangezien deze kleur zelfverzekerdheid uitstraalt.

Natuurlijk moet je wel het type zijn dat deze kleur kan dragen. 


STAP 2 - Kies je kleur blouse/accessoire (of jurk als je daarvoor wil gaan)

As a side note: heb je een pak uitgekozen met een motief, houd je blouse en accessoires dan effen. Gangbaar is 1 item met print/motief in het geheel. Is je pak effen? Dan kun je een effen blouse kiezen met bijvoorbeeld een sjaaltje met een motief en kleur dat bij je past of een blouse met print. Advies blijft echter om je outfit zo veel mogelijk "clean and clear" te houden. 


Wit/beige: organisatievermogen en detailgerichtheid, maar ook onschuld en naïviteit. 
Rood: kracht, dominantie, agressie en rebellie. 
Paars: artistiek en uniek
Geel:  optimisme en creativiteit.
Oranje: energie en speelsheid, maar ook chaotisch.
Licht Roze: lief en netheid.


STAP 3 - Vorm en fit van kleding

Van belang is dat je kleding (i) schoon is (ii) een nieuwe uitstraling heeft (dus niet vaal of gerafeld etc.) en (iii) een "Perfect Fitheeft. Welk pak het beste bij jouw bodytype past.

Now go get 'm!


Netwerkborrel Sollicitatie Presentatie First day Meeting Casual Friday