Colbert

 

Lengte: lang of kort, beiden prima. De lengte van het colbert kan verschillen en hier bestaat geen vaste afmeting voor. Wat bij jou het beste staat hangt af van je bodytype. Wij merken wel op dat een (erg) kort colbert, i.e. onderkant op taillehoogte wat minder professioneel overkomt maar meer sportief.

Wijdte: Het colbert dient goed aan te sluiten op je taille. Maatstaf is dat je er nog net een blouse + een dun truitje onder kan dragen zonder dat de knoopjes op springen staan.

Schouders: Veel colberts hebben schoudervulling. Of dit voor jou handig is, hangt weer af van je bodytype. Waar je in ieder geval op kunt letten is of je je armen gestrekt voor je kunt houden zonder dat het colbert heel erg trekt op je schouderbladen/rug.

Armlengte: De armlengte van het colbert dienen idealitair gezien, dezelfde lengte tot 1 cm korter te zijn dan de uiteinden van je blouse, zodat je de kleur van de blouse/manchetknopen kunt zien wanneer je je armen in een hoek van 90 graden houdt.

Colbert

 

Pantalon

Lengte: de onderkant van je pantalon zou idealitair op het midden van je hiel moeten vallen. 

Wijdte: de pantalon dient niet te strak en niet te los te zitten. Je kunt zien dat een pantalon te strak is als hij gaat trekken rond je heupgebied. Let wel, indien je een broek koopt, loopt hij veelal wel uit. Indien een pantalon te wijd is gaat hij slobberen. Een perfect zittende pantalon laat wel je contouren zien, maar niet zodanig als bij bijvoorbeeld een spijkerbroek.

Vorm: een goede pantalon heeft een nette vouw ingestreken aan de voor- en achterkant van de benen. 

Zakken: een basic pantalon heeft 2 schuine zakken voor en maximaal 1 zak aan de achterkant.

Rok

Lengte: Indien het pak bestaat uit een blazer en een rok, zorg ervoor dat de rok een professionele lengte heeft. Een juiste lengte varieert van net iets boven de knie tot net iets onder de knie. Minirokjes e.d. zijn ‘not done’. Een te sexy outfit gaat namelijk ten koste van je geloofwaardigheid. 

Wijdte: Dit hangt helemaal af van de soort rok die je aanhebt. Van kokerrok tot A-lijn rok, allen in beginsel prima. Let er wel op dat de rok niet te strak is en gaat trekken c.q. opkruipen. Dit kan je belemmeren in je vrije beweging. Daarnaast is het niet erg charmant indien je constant je rok naar beneden aan het trekken bent. Te wijd daarentegen komt vaak slordig over.

Split: Een klein splitje in de onderkant van een jurk is prima. Een split van meer dan 10 cm wordt al snel uitdagend. Helemaal als het een kokerrok betreft.

Do's: A-lijn en kokerrok. 

Dont's: Pof rok, mini rok of maxi rok.

Final tip: Kies een jurk die je bodytype optimaal accentueert.

Blouse

Lengte: Een veel voorkomend probleem voor vrouwen in de zakenwereld is dat blouses vaak te kort zijn en uit je broek of rok springen bij elke beweging. Daarom zijn er nu initiatieven om dit probleem te voorkomen, bijvoorbeeld door een body-blouse.

Decollate: Advies is om niet te veel te tonen, teveel decollate kan ten koste gaan van je geloofwaardigheid. 

Do's: Blouse met manchetknopen

Dont's: grease-kraag en franje