Terug naar Dresscode

Casual Fridaycasual fridayCasual Friday. Dit is een lastige, en verschilt ook per branche. PerSuit raadt aan om ook op "casual friday" gewoon in pak naar kantoor te komen. Op vrijdag kunnen er namelijk ook best cliënten onverwacht naar kantoor komen en je wil altijd goed voor de dag komen.

Een extra outfit in je kast op kantoor hebben hangen is natuurlijk altijd goed, maar soms heb je gewoonweg geen tijd om nog van kleding te veranderen. Daarnaast heeft je outfit invloed op de perceptie van anderen (je collega's en leidinggevenden) over jou. Daarom kun je er beter altijd professioneel uit zien. 

Mocht je toch een wat relaxtere kantoor wear aan willen doen op casual friday, dan raadt PerSuit het volgende aan: Kies 1 onderdeel van je zakelijke outfit, en ruil dat om met smart casual wear. Bijvoorbeeld, draag in plaats van een pantalon een nette broek.

Wellicht ten overvloede, maar toch: dus geen spijkerbroek, broek met zakken aan de zijkant, korte broek etc. 

Een andere optie is om je colbert te verwisselen door een nette trui. 

De dame op de foto heeft gekozen voor een colbert gemaakt van een 'vrije tijds-stof' over een zomerse blouse. Combineer dit geheel met een zwarte pantalon en je bent klaar voor casual friday.

Verschil tussen Smart Casual en Casual Friday

Het is vrij simpel, op Casual Friday is de outfit nog altijd zakelijk (geen spijkerbroeken).

Bij de Smart Casual Look kunnen spijkerbroeken wel. Een mooie colbert op een nette spijkerbroek is bijvoorbeeld Smart Casual. De nadruk ligt op NETTE spijkerbroek, dus geen boyfriend jeans, gaten of andere dan een effen wassing. 

 

Quick Check

Smart Casual or not Smart Casual

Voornamelijk met jurkjes en rokjes slaan velen de plank mis als het om Smart Casual gaat. Doe de quick check voordat je de deur uitgaat. 

De volgende vragen zouden beantwoord moeten worden met nee. 

1. Zou je deze outfit aandoen als je uitgaat? 

2. Zou je deze outfit aandoen naar een familie- c.q. verjaardagsfeest? 

Als deze vragen beantwoord worden met nee, dan is de outfit geschikt voor Smart Casual. 

Wil je meer weten over de do's and don'ts bij zakelijke kleding? Ga naar Business Etiquette 


Netwerkborrel Sollicitatie Presentatie First day Meeting Casual Friday